turut senyum bersama

Monday, 15 October 2012

Kita Perlu Senyum.

Mengapa kita perlu senyum?

1. Dapat menghilangkan stress - Kerja yang banyak sering membuatkan kita diserang stress. Cuba senyum tengok, mesti ada kurang sikit.

2. Meningkatkan sistem imun - Mengikut kajian, senyuman boleh hilangkan batuk dan selsema. Ini sudah boleh jimat, tak perlu pergi jumpa doktor selalu.

3. Menurunkan tekanan darah - Tekanan darah lebih rendah apabila kita senyum. Bagi yang ada penyakit darah rendah berhati-hati ya!

4. Awet muda - Ini memang tidak dapat dinafikan kerana apabila kita senyum, otot-otot muka juga akan bergerak. Tapi awas! Nanti ada pula yang terperasan.

5. Wajah berseri - Senyuman adalah perhiasan batin yang dapat mengindah dan menyerlahkan perhiasan zahir yang sempurna.

6. Senyum adalah ubat - Ibarat hormon endorfin yang dapat menghilangkan rasa sakit.

7. Mengubah perasaan - Jika anda terasa sakit, cubalah untuk tersenyum. Tapi awas pada mereka baru buat pembedahan di perut. Senyum sikit tiada masalah cuma jangan ketawa kerana dikhuatiri terputus benang terbuka jahitan.

8. Riang - Menceriakan suasana yang suram sebab bila kita senyum, biasanya orang sekeliling juga akan turut tersenyum.

9. Kelihatan sukses - Menampakkan keyakinan untuk berinteraksi dengan masyarakat.

10. Rasulullah SAW juga merupakan seorang yang suka senyum. Baginda memberikan senyuman kepada orang di sekeliling, termasuk juga musuhnya. Baginda juga sentiasa tersenyum dan bermanis muka ketika menyampaikan dakwah. Baginda tak pernah ketawa melainkan tersenyum. Contohilah amalan Rasulullah ini.

No comments:

Post a Comment